access 2013 student discount microsoft streets trips 2013 oem buy project standard 2016 for sale online adobe creative suite 6 oem buy a fantastic read buy oem windows 10

coreldraw graphics suite x7 education version premiere pro cs6 serial number

Ben blogt ~ # 2

Update van de ontwikkelingen in en rond 
ons dorp, visie en  achtergrondinformatie.

Afgelopen weekeind weer volop bezig geweest op het land. We hebben het voorste deel handmatig ingezaaid en geharkt met graszaad, gemengd met witte klaver.
 

Dit geeft een draagkrachtig en redelijk makkelijk te onderhouden grasmat, voor het onderhoud hebben we al contact gelegd met onze buurman die schapen houdt, die wil graag de schapen bij ons laten grazen. 

Handmatig inzaaien geeft een heerlijk gevoel en contact met je grond en er hoeft dan geen zware machine meer over de lossen grond.Voor het achterste gedeelte denken we aan boekweit of gerst. O ja, weet iemand van de lezers hoe er vroeger (met de hand) boekweit werd gepeld?? De zaden zijn omgeven door een harde donkergekleurde dop vergelijkbaar met een beukennootje. Hoe krijg je die dop er af om het zaad te kunnen gebruiken voor consumptie?

In die grasmat is een cirkel met een diameter van 20 meter vrijgehouden voor de moestuin, die we al dit groeiseizoen gaan inplanten met bessenstruiken en groenten.

Als voorbereidend werk is er het lavameel gestrooid, dit is met de machine gedaan. Daarna is de grond 25 cm diep los gemaakt zodat het land er zaaiklaar bij ligt. De diepe sporen van het aardappelen rooien zijn dan weggewerkt en kun je met losse grond beginnen. Als je dat losmaken aan de natuur overlaat duurt dat jaren en dat wensen we te bespoedigen.

Met het strooien van het lavameel willen we het niveau van mineralen en sporenelementen wat herstellen, door de jarenlange landbouw met een te eenzijdige bemesting is dit mineralenniveau ernstig verzwakt. Uit studies blijkt dat de producten die tegenwoordig van het land komen nog niet  de helft van de mineralen bevat dan 50 jaar geleden!! Dat betekent zwakkere planten en meer bestrijdingsmiddelen nodig. Daarnaast betekent dit dat het eten van deze producten minder gezond is en zorgt voor meer (chronische) ziekten en kwalen bij mens en dier. Maar ook de mest  bevat dan weer minder goede mineralen, en zo is het kringetje weer rond, minder zorgt voor minder en dat zorgt weer voor minder. Met het strooien van lavameel beogen wij gezondere gewassen en daarmee ook gezondere mensen en dieren. Ook op microniveau, de schimmels en bacteriën in de grond (toch de basis van onze gezondheid) vaart er wel bij.

Je leest het al, we zijn enthousiast bezig met ons land. Het leuke is nu dat er van alle kanten bomen, struiken en zaden naar ons toe komen. Zaailingen en stekken worden ons gegeven. Zo hebben we al walnotenbomen gekregen, kruisbessen, aalbessen, aardbeien, tamme kastanjes, pompoenenplanten, diverse kruiden en meer.  De anderhalve hectare is natuurlijk nog lang niet vol maar het is geweldig om te zien hoe we gesteund worden.  

Het weekeind van de 13de en 14de werken we aan de moestuin en het weekeind daarop gaan we het achterste stuk inzaaien.